Image1\

Amortisörlü Ön Maşa Bakımı, Temizliği ve Yağlanması

Sevgili okurlar merhaba, bu haftaki yazımızda sizlere amortisörlü ön maşaların temel bakımının nasıl yapılacağını işleyeceğiz. Videoda da izleyeceğiniz üzere biz SR Suntour marka bir maşanın bakımını üstlendik, ancak temel olarak alt ve orta seviye bütün maşaların bakımları aşağı yukarı birbirleriyle aynıdır.

Doğa koşulları ve kullanım şartlarına bağlı olarak, maşalara periyodik olarak bakım yapılması gerekmektedir. Yağmur suyu, çamur, toz gibi harici etmenler maşanın hareketli kısımlarına nüfuz edip; orada sertleşerek haraketli parçaların sıkışmasına, amortisörün görevini yapamamasına hatta arızalara dahi neden olabilir. Bunun önüne geçmek için maşa sökülerek hareketli ve hareketsiz parçaların kirden ve pastan arındırılması, tekrar yağlanarak yerine takılması gerekmektedir. 

Teknik uyarı ve öneriler:

Yazımız, maşaların bakımı için de bir temel oluşturmakla birlikte, yaklaşık 100 saatlik bakım diye adlandırılan bu bakım, temizlik ve yağların değişiminden ibarettir. Ayrıca kilitleme mekanizmalı yada havalı maşaların yağ/hava haznesinin açılması için teknik malzemeler gerekebilir. Lütfen maşanızın marka ve modeline göre (sram-rock shox, manitou, sr suntour, fox vs) uygun teknik bilgileri kullanma kılavuzundan ya da internetten inceleyiniz. Teknik olarak maşayı sökme ve takma konusunda kendinize güvenmiyorsanız bu işe hiç bulaşmamanızı şiddetle teavsiye ediyoruz. 

Videoda da izlediğimiz üzere,

- Önce dış bacakları sökerek işe başladık, dış bacakları söktükten sonra açığa çıkan iç bacakları güzelce temizliyoruz.

-Ardından tacın üzerindeki kapağı çıkartarak yayı söküp üzerindeki eski ve kullanım ömrünü tamamlamış yağı güzelce temizliyoruz.

- Ardından gresle tekrar yağladığımız yayı tekrar yerine koyarak kapağı kapatıyoruz.

- İç bacaklarda; dış bacakların içinde kalan kısımlarını da gresledikten sonra, dış bacakları da yerine takıyoruz. 

- Montajı tekrar tamamladıktan sonra keçelerin olduğu kısmı ve iç bacakların açıkta kalan kısmını ince yağ ile yağlayınca işlem tamamlanmış oluyor. 

Yorumlar  

0 #4 murat1341 28-06-2016 12:32
iyi günler,bende eski bianchi focus lardan var. Amortisörün bakıma ihtiyacı var ama sökmek için üst taraftan uzunca bir lokma ile girmek gerekiyor başka bir noktadan açılmıyor yani.Hadi borunun içindeki vidaları bir şekilde sökerim de, sonrasında ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olur musun.
0 #3 Yasir Bilgiç 24-05-2016 18:11
Yaylı maşalarda tek bir yay mı varmış :O
0 #2 Yasir Bilgiç 24-05-2016 18:05
Alıntılandı hakan uzunboylar:
selam 2. el bıanchı speed 1000 almıstım amortısor yaylanmıyor anlamadıgım ıcın amortısorun bozuk oldugunu dusunuyorum maşanın komple degısmesı mı gerekıyor bılemıyorum yenısını taktırayım dedım fabrıkadan tedarık edecegız bekleyın dedıler bekle bekle gelmıyor bu maşayı tamır etme yenıden kullanma şansı varmıdır kolay gelsin

Öncelikle anahtarcıdan "Singer" marka ince yağlar var. Bulabilirseniz daha incesini de alabilirsiniz. O yağı maşaya sıkın. Ön ve arka freni sıkarak yaylandırın. Çıkan pislikleri temizleyin. Artık pislik çıkmayana kadar işleme devam edin. Düzelecektir. Düzelmezse yeni maşa alın. Zoom maşalar zaten 50-60 lira.
0 #1 hakan uzunboylar 08-10-2015 08:40
selam 2. el bıanchı speed 1000 almıstım amortısor yaylanmıyor anlamadıgım ıcın amortısorun bozuk oldugunu dusunuyorum maşanın komple degısmesı mı gerekıyor bılemıyorum yenısını taktırayım dedım fabrıkadan tedarık edecegız bekleyın dedıler bekle bekle gelmıyor bu maşayı tamır etme yenıden kullanma şansı varmıdır kolay gelsin

You have no rights to post comments

Sosyal Platformlarımız

Face Book Sayfamız Twitter Sayfamız You Tube Kanalımız Haber Beslemeleri 

5 Günlük Hava Tahminleri